Gerald Troost

Wat is de waarde van wachten?

Wat is de waarde van wachten?

Iedereen wacht wel ergens op. Het hoort bij het leven. Bij ons mens-zijn. Misschien wacht jij al jaren op een geestelijke doorbraak en een bijzondere aanraking van God. Of misschien wacht je al zolang op een partner. Iemand waarmee je jouw liefde en jouw leven kunt delen. Misschien bid je om genezing van je lichaam. En je vraagt je wanhopig af waarom het zo lang moet duren. Weet God wel waar Hij mee bezig is? Heeft Hij werkelijk alles onder controle? Wat is nu het waarom van het wachten?

Jack Deere schrijft in zijn mooie boek ‘De gave van profetie’ dat belangrijke eigenschappen als nederigheid, afhankelijkheid en gehoorzaamheid bijna altijd worden geleerd in de woestijn. God gebruikt de woestijn van het wachten. Mozes, David, Johannes de Doper en Jezus hadden allemaal een belangrijke vormingsperiode in de woestijn. De periode waarin God je klaarmaakt voor een bepaalde taak. Verwelkom ook in jouw leven woestijnperioden, hoe moeilijk ook, want het betekent dat de gaven van nederigheid, gehoorzaamheid en afhankelijkheid op je worden overgedragen en dat herstel of promotie onderweg is!

Je zou het ook als volgt kunnen zeggen: ‘Als God niet onmiddellijk reageert op de roep van zijn kinderen dan is dat omdat Hij iets beters voor ze in petto heeft’. We mogen steeds weer geloven dat God het hele plaatje voor ogen heeft. God is goed en Hij weet waar Hij mee bezig is. We mogen leren vertrouwen op Zijn wijsheid.

Misschien zit je in een lastige situatie en vraag je je af wat de aarde is van het wachten. Hierbij enkele gedachten die je misschien kunnen helpen om vol te houden.

In de beproeving van het wachten ligt een beloning. De beloning dat je God de tijd geeft om je te vormen naar het beeld van Jezus. Meer van zijn geduld. Meer van zijn zachtmoedigheid. Meer van zijn kracht. Jacobus zegt in zijn brief: Beste broeders en zusters, is uw leven vol moeilijkheden en verleidingen? Wees dan maar blij, want als uw geloof die beproeving doorstaat, kan uw geduld groeien. Als uw geduld dan volgroeid is, zult u zelf volgroeid zijn, alles aankunnen en een sterk en zuiver karakter hebben.

In de beproeving van het wachten ligt een belofte. De belofte dat God jou in die donkere momenten nooit los zal laten. Hij zegt het zelf in psalm 23. Ook al ga je door een dal van diepe duisternis, ik ben bij jou. 

In de beproeving van het wachten ligt een bestemming. God wil je vanuit de droge woestijn het beloofde land laten binnentrekken. Hij kijkt over de bergen heen en ziet het einddoel. En Hij leidt jou door de woeste rivieren van twijfel en angst. 

Het waarom van wachten? Ik heb niet alle antwoorden en soms waait de ontmoediging als een koude wind door onze harten, maar een ding weet ik wel: Jezus is bekend met al onze beproevingen. Hij is een hogepriester die naast ons staat. Hij kent onze strijd en Hij heeft jou op het oog. Hij zegt: 

In de woestijn van het wachten, wacht ik steeds weer op jou!