Gerald Troost

Dat je zoveel van me houdt…

Dat je zoveel van me houdt…

Om te midden van soms drukke weekenden ook onze ontspanning te vinden fietsen we regelmatig een rondje in de bossen rondom Veenendaal. Heerlijk! Even op adem komen. Mijn zoon Joel is nu 17 jaar oud en bijna 1.90 maar ik weet nog heel erg goed dat hij een klein kereltje was. Vaak gingen we er in de avondzon nog even op uit. We genoten samen op de fiets, we praatte over van alles en nog wat en plofte een half uurtje later op een terras van een restaurant. Toen we weer terug naar huis fietste, nadat ik Joel weer in z’n zitje aan het stuur had gehesen, vroeg ik hem spontaan: ‘Wat vind je nu eigenlijk leuk aan je vader’. Het was even stil en toen draaide hij z’n blonde koppie en zei met een hoog stemmetje: Dat je zoveel van me houdt’

Oef, zo’n uitspraak had ik niet verwacht van een zesjarig jongetje. Je kunt je misschien voorstellen dat dit mijn hart raakte. Het was een intiem en gedenkwaardig momentje tussen vader en zoon. Het feit dat ik het me nu nog steeds goed kan herinneren, zegt eigenlijk wel voldoende!

Als we de Bijbel lezen dan zien we ook keer op keer dat God zich ook presenteert als een vader. In Psalm 103 zegt God:

Zo liefdevol als een vader is voor zijn kinderen,
zo liefdevol is de HEER voor wie hem vrezen’
. Psalm 103: 13 (nbv)

Of in het bekende gedeelte uit Lucas 15 waar Jezus de almachtige God voorstelt als een wachtende Vader. Een vader die op verloren zonen en dochters afrent, hen omarmt en hen een nieuw leven aanbiedt.

En voordat we hier wat te makkelijk overheen praten, omdat we het wellicht al zo vaak hebben gehoord, wil ik het woord vader toch in vetgedrukte hoofdletters voor je neer zetten.

Probeer je eens een voorstelling te maken van God.

Denk eens aan al die sterrenstelsel die Hij met één woord heeft gemaakt.
Denk eens aan de onmetelijke veelkleurigheid die hij zelf in de schepping heeft gelegd.
Denk eens aan Zijn heiligheid en het feit dat God als een verterend vuur wordt voorgesteld.

Zijn majesteit, Zijn eeuwigheid, Zijn oneindigheid. Hij die er al was voordat de aarde tot leven kwam. Deze onbedwingbare en onpeilbare God presenteert zich als een…VADER!

Nee, niet als een vage energie of een afstandelijke macht…
Maar een Vader!
Een Hemelse Vader!
Een volmaakte Vader!
Een Vader die tijd wil doorbrengen met zijn kind.

Om het leven te delen.
Om onze verhalen horen…